flauting background

Sunday, August 22, 2010

salam RAMADHAN...

 Assalamualaikum.... Alhamdulillah bersyukur kehadrat Ilahi, akhirnya dapat juga saya mencoretkan sesuatu dalam blog ni setealh sekian lama blog ini tidak di update.... Dalam coretan kali ini saya ingin mengambil kesempatan mengucapkan selamat menjalani ibadat puasa Ramadhan buat semua muslimin dan muslimat.... Semoga Ramadhan kali ini bakal mencoret jutaan kemanisan kepada kita semua seterusnya membantu diri kita dalam memperbaiki kekurangan dan kesilapan kita....
   Pertamanya, adakah kalian semua mengetahui perihal Ramadhan yang sebenar?? Baiklah disini, ingin saya kongsi bersama sedikit maklumat berkaitan Ramadhan bersama kalian semua.....

   Ramadan (b. Arab: رمضان, transliterasi: Ramadhān, terjemahan harfiah: "panas terik") (biasa digelar "Ramadhan Al-Mubarak") adalah merupakan bulan yang ke-9 dan bulan paling suci di dalam kalendar Islam. Seperti bulan Islam lain, bulan ini mempunyai 29 atau 30 hari. Pada bulan ini umat Islam ini diwajibkan berpuasa seperti yang termaktub dalam al-Qur'an yang bermaksud:


“ Bulan Ramadhan, yang di dalamnya diturunkan al-Qur'an sebagai petunjuk bagi manusia dan keterangan-keterangan yang menjelaskan petunjuk dan (menjelaskan) perbezaan (antara yang benar dan salah). Oleh itu, barangsiapa di antara kamu hadir di bulan itu, maka hendaklah dia berpuasa pada bulan itu... ”

— surah Al-Baqarah, ayat 185

 Bulan Ramadhan merupakan masa untuk umat Islam berfikir dan merenung diri sendiri, bersolat, membuat kebajikan dan meluangkan masa dengan keluarga serta sahabat handai. Diharapkan dengan berpuasa dari fajar hingga senja umat Islam akan dapat mempertingkatkan disiplin diri dan menjadi pemurah, dengan mengingati kesusahan hidup sebahagian manusia yang miskin papa.

ETIMOLOGI
 Ramadan berasal dari kata akar رﻣض , yang bererti panas yang menyengat atau kekeringan, khususnya pada tanah. Dari kata akar tersebut kata Ramadan digunakan untuk menunjukkan adanya sensasi panas ketika seseorang itu kehausan. Pendapat lain mengatakan bahwa kata Ramadan digunakan kerana pada bulan itu dosa-dosa dihapuskan oleh perbuatan baik sebagaimana matahari membakar tanah. Hal ini dikiaskan dengan umat Islam yang mengambil kesempatan Ramadan untuk serius mencairkan, memuhasabah diri dan memperbaharui kekuatan jasmani, rohani dan tingkah lakunya, sebagaimana panas mewakili sesuatu yang dapat mencairkan bahan.

TAKWIM RAMADHAN
  Ianya didasarkan pada orbit bulan mengelilingi bumi dan awal setiap bulan ditetapkan saat terjadinya hilal (bulan sabit). Kaedah penentuan saat terjadinya hilal yang digunakan ketika ini ada dua, iaitu kaedah penglihatan dengan mata kasar ("rukyah") dan kaedah perhitungan astronomi ("hisab").


Sesetengah negara menggunakan rukyah sahaja manakala sesetengah yang lain menggunakan nisab sahaja . Dunia Melayu amnya menggunakan kedua-dua kaedah sekaligus.

 Berikut merupaian penerangan dan perkongsian serba sedikit berkaitan pengenalan Ramadhan...Post yang seterusnya akan saya coretkan sedikit sebanayk maklumat perkongsian bersama berkaitan peristiwa-peristiwa Ramadhan dan maklumat-maklumat lain yang berkaitan Ramadhan yang boleh dikongsi bersama...
Salam Ramadhan al-Mubarak buat sahabat2 semua.....

No comments:

Post a Comment

penyejuk hati